12.03.2025
Am participat la dezbaterea despre drepturile femeilor, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
Le-am transmis tuturor eurodeputaților că noi, femeile, ne-am obișnuit deja să auzim lucruri mărețe în jurul zilei de 8 martie. Din păcate, însă, majoritatea ideilor generoase exprimate în această zi rămân doar pe hârtie, mult prea puține ajung să se concentreze și mult prea târziu.
Problemele cu care se confruntă femeile din Uniunea Europeană sunt reale și au impact în viața familiilor, deci și a bărbaților sau copiilor noștri.
Pare ireal, dar, în 2025, încă vorbim despre protecția drepturilor femeilor.
Avem probleme de reprezentare. Prea puține femei iau parte la deciziile importante și avem nevoie să impunem cote de gen pentru accesul femeilor în poziții de conducere, politice și administrative.
Femei de pe întreg continentul au acces dificil la servicii medicale dedicate lor. Aici ne izbim de problema accesului la avort, tratamente de infertilitate sau chiar servicii medicale pe timpul sarcinii. Spun din start ca femeia trebuie să poată decide asupra propriului corp, după ce este complet informată și consiliată.
Avem multe mame minore. E nevoie de și mai multă educație pentru ca tinerii să știe ce înseamnă o sarcină, un copil, cum e să devină părinți în adolescență. Orele de educație pentru sănătate în școli și fondurile europene investite în acest sens pot fi o soluție.
Vorbim de egalitate de gen, dar încă femeile sunt agresate, hărțuite și abuzate în familie sau la locul de muncă.
Avem femei marginalizate pe criterii etnice. De prea multe ori, femeile de etnie romă, de exemplu, nu au avut acces la servicii medicale, educație, protecție socială sau la locuri de muncă și s-au confruntat cu stereotipuri extrem de nocive pentru întreagă societate.
Le-am transmis colegilor din Parlamentul European că noi, femeile, nu cerem compasiunea cuiva, ci suntem suficient de bine pregătite și motivate să facem față oricărei provocări am avea de trecut. Sigur că nu vom putea concura cu bărbații la muncă fizică sau în meserii preponderent bărbătești, dar sunt convinsă că putem găsi un echilibru prin care să avem locul nostru.