Ce vrei să schimb în București?

Împreună putem schimba Bucureștiul în orașul dorit de tine. Spune-mi părerea ta.

Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, singurul spital de copii, construit în Capitală, în ultimii 30 de ani, o investiţie de aproape 50 de milioane de euro

Când am preluat mandatul, în iulie 2016, am găsit un șantier complet blocat, deși lucrările fuseseră începute în 2012. Un an întreg s-a pierdut din cauză că primarii interimari nu au mişcat un deget pentru a debloca neînțelegerile dintre constructor și consultant.
Într-o singură lună am identificat problemele, iar lucrările au fost reluate.

Spitalul Clinic de Copii 'Doctor Victor Gomoiu' a fost astfel primul spital nou de pediatrie, construit şi dotat de Primăria Capitalei.
Am dat în folosință toate cele șase etaje, proiectate şi realizate respectând toate standardele UE, fiind dotat cu aparatură şi echipamente medicale de ultimă generație. Vechea clădire urma să fie transformată într-un centru de excelenţă în oncologie, proiect abandonat de actualul primar general.  

Odată cu extinderea spitalului s-a mărit numărul specializărilor, pentru cele şapte secţii nou înfiinţate (ortopedie, chirurgie pediatrică, diabetologie, endocrinologie, hematologie, oncologie pediatrică şi dermatologie). S-au angajat aproape 200 de medici, asistenţi medicali şi personal medical auxiliar.


Numărul paturilor a crescut de la 157 la 222, numărul sălilor de operaţie a crescut de la 2, care deserveau o singură specialitate, la 10.

În mandatul meu, investițiile în aparatură pentru Spitalul „Dr. Victor Gomoiu” s-au ridicat la peste 6 milioane de euro.


În plus, în 2020 am achiziționat un computer tomograf în valoare de aproape 1,1 milioane de euro, precum şi un aparat RMN, în valoare de aproape 1 milion de euro.Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular "Foișor"- un spital de nivel european

Din decembrie 2017, Bucureştiul are unul dintre cele mai moderne spitale de ortopedie din Europa, şi nu o spun eu, ci pacienţii care s-au tratat aici.

Am investit aproape 50 de milioane de euro în construirea şi dotarea Spitalului Foişor, de fapt, în sănătatea tuturor românilor, pentru că aici sunt trataţi atât pacienţi din Capitală cât şi din ţară.


La începutul mandatului meu, acest proiect era blocat. Într-un an şi jumătate de la preluarea mandatului de Primar General, am reuşit să finalizez acest obiectiv atât de important.


Astfel, am deschis noul spital Foişor, cu o suprafaţă de 9.000 de mp, 6 etaje, 8 săli de operaţie, 119 paturi şi dotări de ultimă generaţie.

Normele de securitate şi confort erau respectate în totalitate: saloane cu maximum patru paturi, iar la parterul spitalului a fost amenajată o sală de kinetoterapie, pentru recuperarea medicală, precum şi o secţie de imagistică ultramodernă cu tomografie computerizată și radiologie. Totul pentru ca bolnavul să nu mai fie nevoit să se deplaseze în alte unităţi medicale pentru investigaţii sau recuperare post operatorie.


SPITALUL DE REUMATOLOGIE DR. ION STOIA
Vorbele noastre au devenit fapte!


În mandatul meu, în mai puţin de doi ani şi cu o investiţie de 1,5 milioane de euro, am extins Centrul Clinic de Boli Reumatismale 'Dr. Ion Stoia' cu un corp nou de clădire, consolidat, modernizat, supraetajat şi dotat de Primăria Capitalei, prin ASSMB.


Spitalul Clinic de Boli Reumatismale 'Dr Ion Stoia' este unicul spital din ţară care se ocupă exclusiv de boli reumatice. De aceea am considerat esențială investiția în lucrări de modernizare, reamenajare în întregime, precum şi supraetajare. Au fost refăcute toate instalațiile, atât interioare, cât și exterioare, instalațiile sanitare, termice, electrice, au fost amenajate spații noi pentru saloane, o sală de curs pentru studenți, cu 75 de locuri, precum și spații administrative.


Spitalul a fost dotat cu un aparat de neurostimulare, de înaltă performanţă, unic în spitalele publice din România și extrem de util pentru tratamentul durerilor cronice de spate.


De asemenea, am achiziționat și alte echipamente moderne, inclusiv o ambulanță, valoarea totală a investiției în aparatură fiind de 400.000 euro.


PROGRAMUL FIV

Infertilitatea este o realitate tristă a zilelor noastre. Din ce în ce mi multe cupluri tinere se confruntă cu această problemă.

Am decis în primăvara lui 2018, sa inițiez două proiecte: ”O șansă pentru cuplurile infertile - FIV1” şi Proiect FIV2, la acel moment singurele programe din țară de acest tip finanțate integral de o autoritate locală.


Concret, sprijinul financiar pe care l-am acordat viitorilor părinţi a fost de aproximativ 3.000 euro /cuplu infertil din București. S-au născut în București aproape 800 de copii din acest proiect.

Vă mărturisesc că acest proiect a fost unul de suflet, pentru că și eu am trecut prin experiența unei inseminări. Știu tot ce simte o mamă care visează să își strângă în brațe copilașul mult dorit. Este și motivul pentru care, când am devenit ministru, am preluat programul la nivel național.

Programul național este și el un succes. Sunt finanțate 10.000 de proceduri în fiecare an. Până acum s-au născut aproape 200 de copii și alte peste 2.000 de sarcini sunt în evoluție.

CONSULTAȚII STOMATOLOGICE PENTRU COPII

Elevii nu au fost uitați! În mandatul meu, am iniţiat trei proiecte prin care se ofereau consultaţii stomatologice gratuite, dar şi sprijin financiar pentru aparate ortodontice fixe sau mobile pentru elevii din Bucureşti. Peste 1.100 de elevi au beneficiat de aceste proiecte, fiind decontați aproximativ 220.000 de euro.

De asemenea, încă de la începutul mandatului, am reuşit, tot în premieră, formarea unei rețele de 156 cabinete medicale stomatologice (şcolare, liceale şi universitare), cât şi dotarea acestora cu echipamente stomatologice moderne - unituri dentare, autoclave, echipamente pentru sterilizare, implicit asigurarea de materiale stomatologice pentru realizarea tratamentelor stomatologice gratuite, chiar pe perioada vacanţelor.

OCHELARI PENTRU COPII


Clar-pentru Copii a fost, de asemenea, un proiect destinat sănătății copiilor, care presupunea sprijin financiar din partea Primăriei Capitalei pentru achiziționarea unei perechi de ochelari de vedere - rame și lentile.

ALTE INVESTIŢII

O comunitate care are grijă de copiii şi părinţii săi este o comunitate echilibrată, iar investiţiile substanţiale pe care le-am realizat în maternităţi se dovedesc a fi benefice.

În cele 4 maternități ale Primăriei Capitalei, Filantropia, Giuleşti, Cantacuzino şi Malaxa, în timpul mandatului meu, am investit în aparatură și echipamente medicale aproximativ 6,6 milioane de euro.
De asemenea, pentru întreținere și funcționare, modernizări, reabilitări si extinderi, am cheltuit, pentru maternități, 7,8 milioane de euro: la Cantacuzino - 3,6 milioane euro, la Malaxa - 2,5 milioane euro, la Giuleşti - 960.000 euro şi la Filantropia - 850.000 euro.

În tot acest timp, corpul medical din maternități a contribuit la educaţia viitoarelor mame, printre temele de actualitate abordate fiind naşterea pe cale naturală. În acest sens, am inițiat campania ”Școala părinților”, care se desfăşura în toate cele patru maternități ale municipalității.

Tot în mandatul meu, am reuşit să avem la Spitalul Dr. Carol Davila aparatură medicală de ultimă generaţie, în valoare de peste două milioane de euro! Valoarea totală a investiţiilor realizate în acest spital a fost de 3,1 milioane de euro, însemnând dotări şi reabilitări.

Totodată, am reabilitat şi am dotat secţiile de gastroenterologie, oncologie, neonatologie, obstetrică-ginecologie, de la Spitalul Clinic Ion Cantacuzino, cu suma totală de 2,5 milioane euro.


Nu în ultimul rând, am reuşit să modernizăm secţii precum cele de la Spitalul Gorgos - Oncologie, Psihiatrie, cu aproximativ 300.000 de euro; de la Spitalul Theodor Burghele - Medicină Internă, Oncologie, Spitalizare de zi – cu aproape 1,2 milioane de euro; de la Spitalul Sf. Ştefan-Pneumologie-Ftiziologie – cu peste 670.000 de euro.


Iar în secţia de Neonatologie de la maternitatea Giuleşti, am investit peste 1,5 milioane euro în incubatoare, ventilatoare performante, monitoare funcţii vitale, aparat mobil de radiologie digital.

Am reuşit și o premieră medicală naţională: La Spitalul Sfânta Maria s-au realizat investiţii importante în secţia de transplant pulmonar, unică în ţară, astfel încât, în premieră, echipa de chirurgi a efectuat, cu succes, operaţii de transplant pulmonar, până în prezent 12 astfel de intervenții complexe. Pacienții nu mai sunt obligați să meargă la tratamente costisitoare în străinătate.

Facilități pentru personalul medical – În timpul mandatului meu, Primăria Capitalei a achiziționat 177 de apartamente, locuințe de serviciu, pentru personalul unităților medicale pe care le administrează. Un alt proiect abandonat de actuala administrație.

106 ambulanțe noi – Tot în mandatul meu, Primăria Capitalei a realizat această achiziţie vitală pentru bucureşteni.

Ai o întrebare sau sugestie?

Fiecare sugestie va contribui la orașul dorit de tine. 

Voi răspunde la toate întrebările deoarece dialogul este esențial într-un oraș.

Intrebare