Ce vrei să schimb în București?

Împreună putem schimba Bucureștiul în orașul dorit de tine. Spune-mi părerea ta.

Bucureștiul, campion la atragerea de fonduri europene

Pentru predecesorii mei, atragerea de fonduri europene nu a fost o prioritate, în ciuda nevoii acute de investiții în infrastructură. Și, din păcate, s-a dovendit a nu fi o prioritate nici pentru actualul primar general, care s-a mulțumit să-și pună doar semnătura pe proiecte predate la cheie la finalul mandatului meu.

În 2016, la început de mandat, printre primele măsuri pe care le-am luat s-a numărat înființarea unei Direcții Generale responsabilă cu atragerea finanțărilor de orice fel, dar mai ales cele nerambursabile. Prin efortul și priceperea celor care lucrau atunci în acea Direcție, am reușit să stabilim un record de fonduri europene atrase de Primăria Capitalei. Astfel, în 2020, proiectele pe fonduri europene aveau o valoare totală de aproape 1 miliard de euro.

În domeniul transporturilor, Primăria Capitalei a obținut, în mandatul meu, finanțare nerambursabilă, de la Programul Operațional Regional și de la Fondul de Mediu, pentru 14 proiecte de achiziție a unor noi mijloace STB – autobuze hibrid, autobuze electrice si tramvaie - și de modernizare a 1,1 km cale dublă linie de tramvai pe Bd. Vasile Milea, pe traseul liniilor de tramvai 1 și 10, în valoare totală de 370 milioane euro, din care 276 milioane de euro nerambursabili.

Tot cu fonduri europene au fost finanțate și ample lucrări la Sistemul de canalizare: au fost recepționate aproape jumătate din lucrările la cele 2 mari colectoare amplasate de-a lungul râului Dâmbovița, (4,7 km din 10). Caseta de sub râul Dâmbovița urma să fie modernizată pe o lungime de 21 km, ceea ce ar fi permis reducerea infiltrațiilor, consolidarea și etanșarea construcției. Lucrările nu au continuat în actualul mandat și bani europeni au fost pierduți.

Au fost finalizate și lucrările de racordare a Stațiilor de pompare a apelor provenite din lacurile Titan, Tineretului și Carol în cuva superioară a râului Dâmbovița. Valoarea rambursată de către Ministerul Fondurilor Europene era, în 2020, de 43,8 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, Cartierele Ghidigeni, Olteniței, Cheile Turzii și Henri Coandă au beneficiat de apă potabilă de calitate și de servicii de canalizare, finanțate tot din fonduri Europene obținute în mandatul meu. Valoarea totală a proiectului era de aproximativ 70 de milioane de euro, din care fonduri nerambursabile de aproape 40 de milioane de euro.

Ai o întrebare sau sugestie?

Fiecare sugestie va contribui la orașul dorit de tine. 

Voi răspunde la toate întrebările deoarece dialogul este esențial într-un oraș.

Intrebare