section-f140ab4

PROTECȚIE SOCIALĂ

section-546d38b

238 MIL. EURO PENTRU PROGRAME SOCIALE ÎN PREMIERĂ

  • Cât de greu poate fi traiul când ești singur, în vârstă, cu bani puțini sau cu probleme grave de sănătate? Știu, nimeni nu se gândește la asta până când nu are el însuși acest necaz. 

  •  Încă de la începutul mandatului mi-am propus să fiu alături de toți bucureștenii care trec prin momente dificile.

 

  • Astfel, în patru ani, am alocat peste 238 de milioane de euro pentru mai mult de 200.000 de locuitori ai Capitalei, beneficiari ai programelor noastre de protecție socială, derulate în premieră în ultimii 30 de ani la nivelul Municipalității. Știu că au fost mulți cei care au preferat să ridiculizeze toate aceste proiecte, iar unii dintre ei vor veni să vă ceară votul în toamnă. Poate tot atunci vor explica și de ce le pasă atât de puțin de semenii lor mai puțin norocoși! Aroganța lor nu a făcut decât să ne ambiționeze și să ne demonstreze că mergem pe drumul corect.

 

  • De mai bine de trei ani, lună de lună, peste 53.000 de adulți cu dizabilități au primit câte 500 de lei, drept stimulent de integrare socială, pentru a-și acoperi o parte din cheltuielile zilnice. Ne-am gândit, evident, și la părinții care au copii cu dizabilități și la cât de greu le este s-o scoată la capăt. Așa că am acordat câte 1000 de lei, în fiecare lună, pentru aproape 6.000 de copii care au un astfel de diagnostic. 

 

  • Cred în familie și în valorile ei, așa încât mi-am dorit, încă de la începutul mandatului, să arătăm că, noi, ca Municipalitate, suntem alături de familiile din București

 

De aceea, în mandatul meu am acordat stimulentul financiar de 1.500 de lei la momentul căsătoriei, pentru tinerele familii. L-au primit deja aproape 22.000 de familii la început de drum - în total șase milioane și jumătate de lei.

 

Tot pentru familii, un real sprijin este voucherul Materna, în valoare de 2.000 de lei, acordat femeilor însărcinate pentru a acoperi o parte din costul medicamentelor și investigațiilor medicale pe parcursul sarcinii. Aproape 32.000 de viitoare mame din București au primit până acum acest suport financiar.

 

Și nu ne-am oprit aici! Știm că într-o familie nu există bucurie mai mare decât nașterea unui bebeluș. Un copil înseamnă însă și o mulțime de griji în plus, iar în multe case grijile financiare sunt copleșitoare. Ne-am gândit, deci, cum să-i ajutăm pe părinți să le poată oferi copiilor nou-născuți un start bun în viață.  Acordăm astfel, de peste trei ani, stimulentul financiar pentru nou-născuți – 2.500 lei – primit până acum de peste 51.000 de bucureșteni

Firesc, i-am avut în vedere și pe cei care își cresc singuri copiii. În mandatul meu a fost acordat pentru prima dată ajutorul social comunitar pentru familia monoparentală

 

  • Am căutat soluții pentru a limita și chiar elimina abandonul școlar. De cele mai multe ori, copiii renunță la școală pentru că părinții nu-și permit să-i susțină financiar. În mandatul meu am găsit resurse să acordăm câte 450 de lei pentru aproape 2.000 de copii, care astfel și-au putut cumpăra cărțile, rechizitele și manualele de care au nevoie la școală.

 

  • Nu i-am uitat nici pe seniori, pentru că le suntem recunoscători pentru munca lor de o viață. De aceea, derulăm de mai bine de trei ani un proiect care îi răsplătește pe bucureștenii care au atins centenarul și un altul pentru cei care sunt căsătoriți de un sfert de secol. Tot pentru seniori a fost gândit și programul de sprijin financiar “Lumina ochilor”, prin care vârstnicii pot deconta costul unei perechi de ochelari de vedere.